VUOSIJUHLAT ELI VUJUT

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat kerran vuodessa järjestettävät ainejärjestön suurimmat juhlat, joissa juhlitaan ainejärjestön vanhenemista akateemisen pöytäjuhlan merkeissä. Kyseessä on hienot juhlat, joihin sisältyy ohjelmaa, puheita, palkitsemisia sekä kolmen ruokalajin illallinen. Kyseessä on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista!


Pukeutuminen vuosijuhliin


Vuosijuhlapukeutumisen etiketti on juhlava pukukoodi. Pukukoodin mukaisesti tilaisuuteen pukeudutaan frakkiin, tummaan pukuun, iltapukuun tai täyspitkäänjuhlapukuun.Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun tulee olla juhlavaa materiaalia ja asun avoimuudessa kannattaa huomioida juhlan arvokas tyyli. Puvun yksityiskohdat jaasusteet ovat vapaasti valittavissa eleganssi huomioiden. Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun kanssa käytettävät kengät ovat umpikärkiset. Juhlalaukku on asuun sopiva, pieni ja olkahihnaton.Smokki tai muut variaatiot eivät ole etiketin mukainen vaihtoehto frakille. Frakkiin kuuluu musta hännystakki, housuissasilkkisivunauhat, valkea liivi, rintamuksesta kovitettu valkoinen pystykauluksinen paita, valkoinen solmuke, yksinkertaiset kalvosimet, mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Frakin kanssa voidaan käyttää valkoista taskuliinaa. Tumman puvun tulee olla tavallista arkipukua juhlavampi yksi-tai kaksirivinen ja kaksi-tai kolmiosainen. Väriltään juhlapuvun tulee olla kuvioton sekä musta, erittäin tumman harmaa tai syvän tumman sininen. Juhlapuvun taskuliinaja paita ovat valkoisia. Solmio hillityn värinen ja mahdolliselta kuvioinniltaan maltillinen. Kengät ovat mustat koristelemattomat nauhakengät.Pukukoodin mukaisesti olkapäille ulottuvat ja sitä pidemmät hiukset kiinnitetään ylös.

Vuosijuhlanauha - tärkeä asuste vuosijuhlilla!


Rovaniemen Lastu ry:llä on vuodesta 2017 saakka ollut ainejärjestönauha. Ainejärjestö nauha on 3 cm leveä ja se on väritykseltään vaalean ja tumman oranssi, sekä musta. Nauhan väritys on symmetrinen siten, että ensin reunassa on vaalea oranssi raita (4mm), seuraavaksi on ohut musta raita (2mm) ja tämän jälkeen ohut vaalean oranssi raita (2mm). Nauhan keskellä on leveä tumman oranssi raita (1,4cm).

Nauhan käytöstä säädetään tässä ohjesäännöstä - ohjesäännön määräysten lisäksi nauhan kantajien on noudatettava hyvää akateemista tapaa:

 • Rovaniemen Lastu ry:n jäsenillä on oikeus lunastaa nauha itselleen ja kantaa sitä akateemisissa juhlatilaisuuksissa. Nauhan käyttöoikeus säilyy valmistumisen jälkeen. Rovaniemen Lastu ry:n hallitus voi perustellusta syystä myöntää nauhan käyttöoikeuden myös muulle henkilölle. Nauhan hinta on 4 €. 

 • Ainejärjestönauhaa käytetään akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Juhlanauhaa kannettaessa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Samoin nauhan kantajan tulee kaikella käytöksellään arvokkaasti edustaa Rovaniemen Lastu ry:tä
 • Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalla lantiolle. Miehet kantavat nauhaa juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä.
 • Naiset kantavat nauhaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa tai siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli oikealle lantiolle. Nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa. Ruusuke taitellaan siten, että se on 8-9cm levyinen ja ruusukkeen molemmille puolille tulee kaksi taitosta. Lopuksi nauha taitetaan ruusukkeen ympäri keskelle. Alla kuvallinen opastus ruusukkeen taittelemista varten.
 • Rovaniemen Lastu ry:n hallituksen tehtävänä on antaa nauhan käyttöön oikeutetuille lisätietoja ja neuvontaa ainejärjestönauhan oikeasta käyttötavasta ja muutenkin edistää akateemista kulttuuria ylioppilaskunnan jäsenten keskuudessa.


Taittele ainejärjestönauhan näin: 1. Aloita nauhan taittelu tekemällä noin 3 cm taitos vasemmalle.
 2. Tämän jälkeen tee samansuuruinen taitos oikealle.
 3. Seuraavaksi taitetaan ruusukkeen alin osa. Alemman taitoksen tulisi olla molemmista päistä noin 1cm leveämpi kuin ylemmän taitoksen.
 4. Seuraavaksi taitellaan ruusukkeen keskikohta. Käännä ruusuke ympäri ja taita nauha viistosti ylöspäin.
 5. Pyöräytä nauha ruusukkeen ympäri.
 6. Lopuksi käännä nauha takaisin ruusukkeen takapuolelle. Leikkaa ylimääräinen nauha pois ja kiinnitä nauhan pää ompelemalla.
 7.  Tarvitset enää pienen hakaneulan, jolla kiinnittää ruusuke pukuusi ja olet valmis juhlimaan!
Sillis - akateeminen silliaamiainen


Vuosijuhlaa seuraava aamupäivä vietetään perinteisesti silliksen eli akateemisen silliaamiaisen merkeissä. Ei, silliksellä ei syödä silliä, vaan luvassa on rentoa yhdessäoloa, juhlapäivän jälkeiseen päivään sopivaa herkullista ruokaa, edellisen vuosijuhlapäivän muistelua ja tietenkin hauskanpitoa. Kyseessä on siis hyvin rento ja mukava tapahtuma, jossa ei ole tiukkaa pukukoodia, vaan paikan päälle voi tulla esimerkiksi rennosti haalareissa!