Fuksien ABC

Kun olet opetellut tämän sanakirjan ulkoa, olet jo lähes maisteri.


A

AHOT - Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen. Voit hakea hyväksilukua aiemmilla opinnoillasi sekä muulla tavoin hankkimallasi osaamisella.

Akateeminen vartti - Yliopistojen oma erikoiskäytäntö, jossa tuntien alku ilmoitettu tasatunnilla, mutta alkaa oikeasti vasta varttia yli.

Akava - Ammattiliitto ja palvelujärjestö. Osa Speciaa.

Artikla - Oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestö, jolla on bolognanpunaiset haalarit.

Artisti - Lempinimi Artiklalaiselle

B

BeerPong - opiskelijan urheilulajien ykkönen. Lastu järjestää aina syksyisin ja keväisin turnauksen, jossa ratkotaan ainejärjestöjen välinen mestaruus.

Bulli - Bull bar & Grill, jossa järjestetään mm. flip cup - ja beer pong -turnauksia. Edulliset opiskelijabursat ja paukut.

D

DAS - Domus Artica eli opiskelija-asuntoyhtiö Rovaniemellä. Vuokraa opiskelija-asuntoja esimerkiksi yliopiston läheisyydestä.

Deadline - eli tehtävän palautuksen takaraja. Lastu järjestääkin Deadline-piirin, jossa vertaistuen ja kahvin avulla voi mukavasti opiskella stressin keskellä.

E

Edunvalvonta - tehtävänä tuoda opiskelijan ääni kuuluviin sekä taata hyvä ja oikeudenmukainen opiskeluympäristö. Lastun hallitukseen kuuluu kaksi edunvalvojaa, ja myös Lyyllä on oma edunvalvonta-asiantuntija.

Erkka - Erityispedagogiikka 

ESN - Erasmus Student Network.  Tarjoaa ohjelmaa erityisesti vaihtareille

EXAM - entiseltä nimeltään tenttiakvaario, jossa voit suorittaa sähköisen tentin. Exam-tentti varataan järjestelmästä, ja tentin voi tehdä tenttivierailuna myös toisen korkeakoulun tiloissa. Tenttitilaan ei saa viedä kirjoja tai ylimääräisiä tavaroita. Lue lisää ohjeita täältä.

F

Felli - Yksi Lapin yliopiston opiskelijaruokaloista. Löytyy pääovien läheisyydestä.

Fuksi - 1. vuoden opiskelija, jolla on haastava, mutta sitäkin upeampi vuosi edessään. Kursseja voit aina uusia, fuksivuotta et!

G

Gradu - tahdonnäyte, maisterinvaiheen opintojen lopputyö. 50-80 sivua verta, hikeä ja kyyneliä.

H

Haalarit - Jokaisella ainejärjestöllä on oman väriset haalarit. Lastun haalareiden väri on oranssi. Haalarit on yleisin asu kaikenlaisissa opiskelijariennoissa. Muista, ettei haalareita saa ikinä pestä!!

Haalarimerkki - Haalareihin kerätään merkkejä erilaisista tapahtumista ja ne ommellaan käsin. 

Half Moon Night Club - Lastun yhteistyökumppani, jonka upeassa yökerhossa järjestään opiskelijatapahtumien parhaat jatkot. Tuttavalliselta nimeltä Mooni tai Moon.

Hallitus - jokaiselta ainejärjestöltä löytyy sellainen, myös Lastulta. Hallituksessa on erilaisia pestejä, kuten puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja, vapaa- ajanvastaavat ja edunvalvojat. Hallituskausi kestää tammikuusta joulukuuhun.

HOPS - Henkilökohtainen opintosuunnitelma. Löytyy Pepistä.

Hyvinvointipassi - tämän lunastamalla, saat käyttöösi Rovaniemen opiskelijahintaiset liikuntapalvelut. Lisää tietoa hyvinvointipassista täältä

I

IT-tuki -  Lapin Yliopiston HelpDeskistä saat apua tietoteknisiin ongelmiin. Yhteystiedot löydät täältä

J

Jalot Villit- Lapin yliopiston matkailuntutkimuksen ainejärjestö

Jaloviina - eli jallu eli leikattu konjakki. Tulee monelle opiskelijalle tutuksi viimeistään Täällä jallutähden alla -laulusta.

K

Kandi - Alempi korkeakoulututkinto (180 op), joka suoritetaan ennen maisterin tutkintoa. Voi tarkoittaa myös kandidaatin tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Kansan Pubi eli Kansa - Opiskelijoiden suosima aloittelupaikka opiskelijaystävällisten hintojen vuoksi. Sanonta: Kansan kautta Mooniin.

Keka - Kestävyyskasvatusta opiskeleva opiskelija 

Kosmos Buran - Lapin Yliopiston politiikkatieteilijöiden ja sosiologian ainejärjestö. Lastu tekee paljon yhteistyötä ja tapahtumia KB:n kanssa. 

KTK - Kasvatustieteiden tiedekunta

Kuukkeli - Virastotalon ravintola, josta saa myös opiskelijahintaista ruokaa. Sijaitsee lähellä keskustaa.

L

Lapikas - Lapin yliopiston luokanopettajaksi opiskelevien ainejärjestö

 Lastukas- Lastun ja Lapikkaan yhdessä järjestämät tapahtumat. Lastu+(Lapi)kas= Lastukas

Lovisa-  Lapin ylioppilaskunnan omistama kahvila yliopistolla.

Lyhty Ry - Lapin yliopiston sosiaalityön ja kuntoutustieteen opiskelijoiden ainejärjestö

LYY - Lapin yliopiston ylioppilaskunta eli jokaisen ainejärjestön kattojärjestö. Jokainen yliopistossa opiskeleva kuuluu ylioppilaskuntaan maksettuaan vuosittaisen jäsenmaksun.

M

Mediakasvatus - yksi pääaineistamme.

Maisteri -Ylemmän korkeakoulututkinnon (120 op) suorittanut henkilö.

Moodle - Oppimisympäristö verkossa, josta löytyy kursseihin liittyvät ohjeistukset, diat, palautuskansiot yms. Ikään kuin virtuaalinen luokkatila

N

Noppa - Kutsumanimi opintopisteelle (op).

O

OC - Oliver's Corner pubi/yökerho

OPM - Oma pullo mukaan. Esiintyy usein tapahtumakuvauksissa.

P

Paradigma - Opit ehkä mitä tämä sana tarkoittaa Johdanto Kasvatustieteisiin -kurssilla.

Peppi - Opintojen suunnitteluun tarkoitettu järjestelmä, johon luodaan HOPS. Lisäksi sivun kautta tehdään kurssi-ilmoittautumiset sekä tentti-ilmoittautumisia. Myös kurssiarvosanat ovat sivustolla nähtävissä.

Petronella -Yksi yliopistomme lounasravintoloista, josta maininnan arvoista ovat vihreät keinutuolit, takuuvarma lastulaisten kahviseura sekä hyvät ruoat.

Q

aQua vera - on tärkeää juoda välillä myös vettä.

R

Remburssi ry - Lapin yliopiston johtamisen, hallintotieteen ja johtamisen psykologian opiskelijoiden ainejärjestö

Rovaniemi - eli Roi tai Rollo. Pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki.

Roippari - Roy Club on baari keskustassa.

ROTKO - Lapin AMK:n opiskelijakunta. Järjestää välillä yhteistapahtumia LYY:n kanssa. Vastaa siis LYY:tä, mutta amk:ssa.

S

Sitsit - akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan paljon. Säännöt ovat oleellinen osa sitsejä, ja niiden noudattamisesta valvovat juhlan vetäjät eli toastmasterit. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata rangaistus, joiden suorittaminen ja seuraaminen onkin osa tätä upeaa juhlaa.

Specia ry - Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenenä saat hyviä etuja ja työelämätietoutta.

T

Tao: Lapin yliopiston Taide- ja muotoilualojen opiskelijoiden ainejärjestö

Tuudo - mobiilisovellus, josta löytyy opiskelijakorttisi.  Löydät sieltä lisäksi lukujärjestyksesi, suorittamasi opinnot kuin ruokalistat ja muut uutiset. Lisäksi appista löytyy yliopiston kirjaston kirjastokortti ja voit uusia lainoja appin kautta.

U

Urkund: Yliopistossa käytössä oleva plagioinnintunnistamisjärjestelmä.

W

Vappu - Viikon kestävä kuntoleiri ja yliopistovuoden yksi h-hetkistä. Vappuviikon aloittaa perinteisesti Lastun järjestämä vesibussi.

Vujut - eli vuosijuhlat ovat kerran vuodessa järjestettävät ainejärjestön suurimmat juhlat, joissa juhlitaan ainejärjestön vanhenemista akateemisen pöytäjuhlan merkeissä.

X

X astetta pakkasta - Lapissa saattaa tulla joskus niin kylmä, ettei pakkasasteita ole enää edes tarpeellista ilmoittaa.

Y

Yhden tähden laulukirja - Lapin yliopiston ylioppilaskunnan laulukirja, joka kannattaa hankkia ja pitää sitseillä mukana.

YTHS: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

YTK: Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 

Z

Zoom - Etäopiskelun tärkein väline. Etäluennot järjestetään yleensä Zoomin välityksellä.

Zzzz... - Nukkuminen on tärkeää ja pitää aivot virkeänä. Muista siis nukkua ainakin välillä.

ÅÄÖ

Åååå - kyllä, ruotsi on pakollista myös yliopistossa.

Älylaitteet - auttavat opinnoissa, ja viihdyttävät kun et opiskele.

Ördaus - Monen opiskelijan vapaa-ajan harrastus. Lastussa haluamme kuitenkin kunnioittaa myös alkoholittomuutta, eikä alkoholin juominen tietenkään ole tapahtumien pääsyvaatimuksena.


Rovaniemen Lastu Ry

           Yliopistonkatu 8

           96300 Rovaniemi