Specia


Kun kesätyön tai ensimmäisen harjoittelupaikan osalta herää kysymyksiä työelämään liittyen, kannattaa silloin viimeistään varmistaa kuuluvansa ammattijärjestöön. Ammattijärjestöstä saat tuen ja turvan urapolkusi eri käänteisiin jo ensimmäisen askeleen kohdalla!


Mikä on Specia - Asiantuntijat ja esihenkilöt ry?


Specia on asiantuntijoiden ja esihenkilöiden sekä FM- ja KM- asiantuntijakoulutuksissa opiskelevien oma ammattijärjestö. Edistämme jäsentemme osaamista ja palkkausta sekä neuvottelemme reiluista työehdoista. Edunvalvonnassa tärkeitä teemoja ovat esimerkiksi työelämän tasa-arvo, työelämän joustojen lisääminen sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien turvaaminen.

Speciaan kuuluu noin 1300 opiskelijajäsentä, pääsääntöisesti yliopistojen humanistisesta sekä kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Specian opiskelijajäsenet valmistuvat asiantuntijauralle eli he työllistyvät moniosaajina muun muassa erilaisiin suunnittelu- ja kehittämistehtäviin, projekteihin sekä hallinnon kentälle.

Specia tekee aktiivista yhteistyötä historian opiskelijoiden sekä kasvatustieteilijöiden ainejärjestöjen kanssa, tuottaa tietoa specialaisten alojen työtilanteesta, palkkauksesta sekä tarjoaa henkilökohtaista apua työnhakuun.


Specia osana Akavan Erityisaloja


Specia kuuluu kattojärjestö Akavan Erityisaloihin ja sitä kautta keskusjärjestö Akavaan. Akavan Erityisalat tarjoaa Specian jäsenille työmarkkinaedunvalvonnan, eli neuvottelee esimerkiksi työehtosopimuksista. Jäsenet saavat myös käyttöönsä lakipalvelut, työsuhdeneuvonnan sekä urapalvelut ja monipuolisia koulutuksia.

Jokaisen jäsenen on liittymisen yhteydessä suositeltavaa liittyä myös Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkoon, joka tarjoaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan sen varalta, jos työelämässä kohtaakin työttömyysjaksoja. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan oikeuttavan työssäoloehdon saat kerrytettyä esimerkiksi kahden kesän töillä.Liity jäseneksi!


Liittymällä Specian jäseneksi jo opiskeluaikana saat käyttöösi kaikki Specian palvelut ja olet mukana ajamassa humanistien ja kasvatustieteilijöiden etua koulutuspolitiikan sekä työmarkkinoiden kentällä.

Specian syyskokouksessa marraskuussa vuonna 2021 päätettiin jäsenmaksujen muuttumisesta kiinteäksi euromääräiseksi summaksi. Uusi jäsenmaksukäytäntö on astunut voimaan vuoden 2022 alusta. Kaikkien opiskelijajäsenten jäsenmaksu on 6 euroa kuukaudessa. Lisätietoja jäsenmaksuun liittyen voi kysyä Specia-vastaavalta Henna Mäkelältä.

Lue lisää palveluista, pyydä apua työnhakuun ja liity Specian jäseneksi! 

https://specia.fi/jasenyys/palvelut/opiskelijalle/

Käy tykkäämässä meistä myös somessa @speciary!


Lisätietoa saat Lastun Specia-vastaavan Henna Mäkelän (henmakel@ulapland.fi) lisäksi:

Nettisivut: https://specia.fi/jasenyys/palvelut/opiskelijalle/

Instagram: @speciary


Rovaniemen Lastu Ry

           Yliopistonkatu 8

           96300 Rovaniemi