Peppi-järjestelmä Q & A

14.09.2021

Paljon puhuttu Peppi-järjestelmä tulee pian ja korvaa Oodin. Perusrekisterin vaihto tapahtuu viikolla 45. Nykyinen Oodi-järjestelmä on käytössä viikkoon 41 asti. Perusrekisterin vaihto saattaa aiheuttaa muutamia kysymyksiä, joista yleisimpiin kysymyksiin on nyt koottu muistio.


"Tulevatko lukujärjestykset jatkossakin näkymään Tuudossa? 

 • Kyllä. Tuudossa näkyvät jatkossakin lukujärjestykset ja myös kurssi-ilmoittautuminen toimii. Samoin opintosuoritukset tulevat näkymään. Lukujärjestykset näkyvät myös katkon aikana Tuudossa.
 • Myös Exam ja kirjastokortti toimivat käyttökatkon ajan."Siirtyvätkö kaikki tiedot (HOPS yms.) suoraan Peppiin?" 

 • HOPSit eivät siirry suoraan. Peppissä HOPSit alustetaan suoraan oppiaineiden opetussuunnitelman (ops) mukaan, mutta henkilökohtaiset valinnaisuudet täytyy muokata Peppissä itse.
 • Jos on vanhan opsin mukaisia suorituksia/kursseja, ne ohjautuvat automaattisesti valinnaisiin, mutta virkailijat siirtävät pakolliset opinnot omille paikoillensa.
 • Jos on tehnyt oman HOPS-opintopisteensä, se näkyy suorituksena ja siten opiskelijan ei ole pakollista rakentaa HOPSiaan uudelleen Peppiin. Tätä (HOPSin rakentamista) kuitenkin suositellaan, sillä se on hyvä keino tutustua Peppi-järjestelmään ja auttaa opiskelijaa jäsentelemään omia opintojaan. 
 • Kaikkia opintoja voi hakea ja niille voi ilmoittautua, vaikka kursseja ei olisi valittu Peppissä HOPSiin. 
 • Suoritukset yms. siirtyvät Weboodista suoraan suoritusotteelle Peppiin.


"Minkä vuoksi Weboodista luovutaan?"

 • Weboodi-järjestelmää ei ole enää tarjolla ensi vuodesta alkaen. Weboodi on jo parinkymmenen vuoden ikäinen, joten ehkä on aika siirtyä uudempaan.
 • Yliopistosektori alkaa olla pian kaikki tehneet järjestelmäpäivityksensä, kun nyt Lay, OY, VY, UEF siirtyvät Peppiin tämän vuoden lopussa. 


"Vaihtuvatko kurssien koodit vai pysyvätkö ne samana (esim. ONPOOL-kurssit)?"

 • Peppi-järjestelmään siirtymässä kurssikoodit pysyvät samana.


"Voiko valmistua tuon neljän viikon käyttökatkon aikana / näkyvätkö opintotiedot kuitenkin tiedekunnassa?''

 • Kirjaukset eivät näy ennen käyttökatkon loppumista. Eli käyttökatkon alkamiseen asti 13.10 saa Weboodista sen suoritusotteen opinnoista, mitä on siihen asti suorittanut. Kirjauksia suorituksista ei tehdä mihinkään katkon aikana. Kun katko loppuu, suoritukset alkavat ripotellen näkymään Peppissä. Kaikki nopat eivät siis tule kerralla näkyviin katkon loputtua.


"Viimeinen tukikuukausi alempaan tutkintoon on marraskuu. Koska pitää viimeistään hakea tutkintoa?"

 • Kelaa on informoitu, samoin YTHS:ää käyttökatkosta. Tahot siis ovat tietoisia. Käyttökatko ei ole tietenkään opiskelijasta riippuvainen, joten se ei saisi vaikuttaa esimerkiksi Kelan ja YTHS:n asiakkuuksiin ja toimeentuloon yms.


"Voiko saada väliaikaisen todistuksen valmistumisesta esimerkiksi hakiessa kandiksi valmistuttua maisterivaiheen opintotukea?"

 •  Ei voi saada todistusta, mutta kyseeseen voisi tulla lausunto tiedekunnalta esimerkiksi Kelan tukia varten, että tämä opiskelija suorittanut tutkinnon, mutta suoritus näkyy vasta katkon jälkeen. "Voiko tauko pitkittyä?"
 • 8.11. päättyy katko, toivon mukaan saadaan lyhennettyäkin, mutta neljään viikkoon on varattu myös ylimääräistä aikaa viivytyksien varalta.


"Tiedotteessa luki, että Peppiä harjoitellaan käyttämään nauhoitteiden avulla, mutta tuli useampia
toiveita, että saataisiin esimerkiksi seminaari tai webinaari, jossa voi kysellä kysymyksiä Peppiin liittyen." 

 • Webinaarit on toteutettavissa, siis koulutuksen kannalta, mutta webinaareista ei toivota "kyselytunteja". Kyselytunteja ja päivystystunteja tulee, kun Peppi aukeaa. Tallenteet tulee kuitenkin.


"Onko mitään takaporttia ilmoittautua kursseille esimerkiksi opintosihteerin kautta, jos kursseihin
tuleekin äkillinen muutostarve tms.?"

 • Ei ole vanha eikä uusi järjestelmä auki, mistään ei voi siis ilmoittautua kurssille. Opintosihteerikään ei voi tehdä ilmoittautumista. Jos tarvitsee mennä kurssille, mikä usein on Moodlen kautta, voi asiaa kysyä suoraan vastuuopettajalta. Kurssin lukujärjestyksen voi löytää Intran tilavarauksista Lukkarikoneesta tutkimalla tai kurssikaverilta.


"Voiko opettajia pyytää lähettämään arvosanoja vaikkapa sähköpostilla tai Moodlen kautta? (Jos esimerkiksi täytyy pohtia uusintoja tms.)"

 •  Arvosanoja voi kysyä opettajalta.


"Muuta esiin noussutta"

 • Suoritukset olleet ennen henkilöllä, nyt tulee erikseen suoritukset kandi- ja maisterivaiheen opinto-oikeuksille. Siirtymässä nimenomaan tämä haastavaa, kun suoritukset saattavat mennä eri tutkintoihin liittyviin opinto-oikeuksiin. Tätä siistitään siirtymän aikana. Kysymykset ja muistion koonnut:
Krista Perälä
hallituksen jäsen

Antti Eteläaho edunvalvonta-asiantuntija, LYY 

Vastaukset:
Merija Timonen,
palvelujohtaja, LUC