Mitkä ihmeen edustajistovaalit?

21.10.2021

Jälleen on aika valita ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttävän edustajiston eli edarin kokoonpano. Tässä postauksessa kerromme edustajistovaaleista pähkinänkuoressa sekä 4 syytä äänestää tulevissa vaaleissa!


Edustajistovaalit pähkinänkuoressa


Mikä edustajisto on?

Edustajisto tekee päätöksiä muun muassa LYYn toiminnan suuntaviivoista, vuosittaisesta talousarviosta, toimintasuunnitelmista sekä jäsenmaksuista. Edustajisto valitsee myös LYYn hallituksen, eli edustajiston päätöksien toimeenpanevan elimen kokoonpanon. Lisäksi edustajisto valitsee pääsihteerin. Edustajisto siis päättää tärkeistä asioita ja edustaa opiskelijoiden ääntä.


Ketkä ovat vaaleissa ehdokkaana ja miten löydän itselleni sopivan ehdokkaan?

Vuoden 2021 edustajistovaaleihin on hyväksytty kuusi valitsijayhdistyksen ehdokasluetteloa: TAO-lista Kokoomus, Artikla, Neliapila, Vihertävät ja YTK:n Superlista. Ehdokkaita on yhteensä 76.

LYY esittelee muun muassa instatilillään kunkin ryhmittymän tavoitteet ja ehdokkaat. Voit tutustua niihin täällä. Voit myös tutustua ehdokkaisiin ryhmittymien omilla verkkosivuilla ja sosiaalisen median tileillä.

Lisäksi ensi viikolla (vko 43) on tarjolla mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, joihin ehdokkaat ottavat osaa. Näissä tapahtumissa voit myös tutustua ehdokkaisiin:

Kuka voi äänestää edarivaaleissa?

Edarivaaleissa äänioikeutettuja ovat ne opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäolevaksi Lapin yliopistoon viimeistään 16.9.2021. Jokainen äänioikeutettu on vaalikelpoinen.Milloin voin äänestää?

Edustajistovaalien ennakkoäänestys on 28. ja 29.10. sekä 1. ja 2.11. Virallinen vaalipäivä on 3.11.


4 syytä äänestää tulevissa edarivaaleissa


1. Sinulla on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa, keitä edustajistoon valitaan tulevaksi kahdeksi vuodeksi - ylintä päätäntä valtaa käyttävä edustajisto päättää tärkeistä asioista ja sinulla on mahdollisuus vaikuttaa niihin käyttämällä ääntäsi!

2. Edustajisto valitaan suhteellisilla vaaleilla, joka tarkoittaa sitä, että vaikka omaa ehdokasta ei valittaisi edustajistoon, tukee äänestäminen valitsemiasi arvoja ja tuet samanhenkisiä ryhmittymän jäseniä! Kannattaa siis ehdokkaan lisäksi tutustua ryhmittymän tavoitteisiin ja arvoihin!

3. Edustajisto päättää sinua koskevista asioista kahden vuoden ajan - käytä siis oikeuttasi äänestää ja vaikuta siihen, millaisia asioita kahden vuoden aikana pyritään tavoittelemaan!

4. Äänestäminen on helppoa! Edustajistovaalit toteutetaan Vakka-vaalijärjestelmän kautta sähköisesti, jonne kirjaudustaan opiskelijoiden Haka-tunnusten avulla - äänestäminen on helppoa eikä maksa edes vaivaa!


VAIKUTA - ÄÄNESTÄ!