Missä päin kannattaa asua? Entä mistä löydän asunnon?

17.01.2023

Rovaniemi on pienehkö kaupunki, mutta silti asumispaikan valinta varmasti mietityttää. Lue tästä Lastulaisten kokemuksiamme asumisesta Rovaniemellä!

Lastun vinkit asumiseen

Rovaniemellä on useita vuokra-asuntoja tarjoavia tahoja

Domus Arctica 

Domus Arctica eli DAS tarjoaa opiskelija-asuntoja kohtuuhintaisesti. Vuokraan sisältyy useimmiten sähkö, vesi, netti ja pesutupa vaikka talokohtaisia eroja on.  DAS:in kohteissa on myös useita ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan varattavia saunatiloja tai kerhohuoneita, joissa voi järjestää vaikka peli-iltoja. 

DAS:in toimistolta asukkaat voivat myös lainata potkuria, polkupyörää, ompelukonetta tai pelejä. Toimistolla on myös muita pieniä tavaroita, joita voi lainata.

DAS:ille kannattaa laittaa hakemus välittämästi, kun saat opiskelupaikan, koska asunnot menevät syksyllä nopeasti.  Sinun ei ole pakko ottaa asuntotarjousta vastaan jos löydätkin toisen asunnon. 

https://www.das.fi/fi


LYY:n asuntopalsta

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan verkkosivuilta löydät LYY:n asuntopalstan. Asuntopalsta aktivoituu yleensä kesällä/syksyllä. 

Vuokranantajat voivat ilmoittaa sivulla asuntoja tai voit itse ilmoittaa sivulla asunnon tarpeesta.

https://lyy.fi/vapaat-asunnot/


Vuokra-Asunnot Rovaniemi -Facebook ryhmä

Asuntoja kannattaa ehdottomasti etsiä myös tästä ryhmästä. Ryhmä on TODELLA aktiivinen ja kannattaa ehdottomasti postata itse ryhmään. Laita pieni esittely itsestäsi ja jää odottamaan asuntotarjouksia!

https://www.facebook.com/groups/vuokraasunnotrovaniemi/


Muut sivustot

Asuntoja löytyy myös esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:

https://www.vuokraovi.com/

https://lumo.fi/

https://www.tori.fi/


Kannattaa olla rohkea asunnon etsinnässä ja katsoa laajasti ainakin DAS:in tarjonta ja Vuokra-Asunnot Rovaniemi -Facebook

VINKKI! Esimerkiksi  DAS:ilta saa solun helpommin kuin yksiön. Syksyisin asunnot menevät nopeasti ja kysyntää on paljon. Yhtenä vaihtoehtona on ottaa alkuun soluhuone DAS:ilta ja tuoda vasta välttämättömät tavarat ja katsella asuntoa rauhassa syksyllä tai joulun jälkeen. Yleensä jo loppuvuodesta tai alkuvuodesta asuntoja alkaa taas hyvin vapautumaan ja pääset itse rauhassa katsomaan asuntoja kun olet jo täällä!


Mistä päin hankin asunnon?

Tämä onkin tuhannen euron kysymys ja siihen vaikuttaa täysin oma mieltymyksesi. 

DAS:illa on esimerkiksi asuntoja Rantavitikassa ja Viirinkankaalla, jotka ovat yliopiston välittömässä läheisyydessä. Kun asut tällä alueella, on sinun helppo raahautua luennoille, tulla syömään lounasta yliopistolle tai vaikka pitää viikonlopun opiskeluretriitti yliopiston kirjastossa, kun olet jo aivan vieressä. Saamme käyttää yliopiston kirjastoa 24/7 omalla kulkulätkällä ja kirjastolla on loistavaa opiskella iltaisin omassa rauhassa. Yliopistolle tulee myös lähdettyä useammin kun asuu ihan vieressä!

Toisaalta yliopistolta on keskustaan n. 3 kilometriä. Pyöräilet sen 10 minuutissa ja kävelet puolessa tunnissa. Kuitenkin niinä päivinä kun haluat lähteä viihteelle tai opiskelijarientoihin, on Viirinkankaalle tai Rantavitikkaan tarpominen lumessa yöllä hieman rankkaa, kun busseja ei enää kulje.  Keskustassa on myös enemmän vilinää, kahviloita ja tekemistä.  Sieltä päin tosin yliopistolle lähteminen saattaa olla vaikeampaa ja usein jämähdät luennolle etänä sen sijaan, että tulet livenä paikalle. 

DAS:illa on myös asuntoja Ounasrinteella. Ounasrinteen asunnot ovat kaikista halvimpia, eli jos olet liikkeellä tiukan budjetin kanssa, suuntaa Ounasrinteelle. Ounasrinne on kuitenkin hieman kauempana keskustasta ja vielä kauempana yliopistosta. Lisäksi julkinen liikenne kulkee heikosti. 

Suosittelemme vahvasti, että jos et omista autoa, hankit asunnon max 3-4km säteellä yliopistolta. Tulet kävelemään tai pyöräilemään paljon, joten tätä kauemmaksi ei kannata lähteä.